top of page
Search
  • Writer's picturemoteryskalba

ĮKVĖPIMAS


O kokia mintis pirmiausiai į galvą ateina tau, kai išgirsti žodžius ,,superherojus“?



Tai, jog šis žodžių junginys dažnai naudojamas apibūdinti vyriškajai giminei, o vaikystę primenančiuose animaciniuose filmuose matėme įspūdingais kostiumais apsirengusius didvyrius, gali formuoti stereotipą, kad moterys nėra tokios stiprios, fiziškai ir protiškai pajėgios kaip vyrai. Juk ,,superherojus“ skamba dažniau ir įprasčiau nei ,,superherojė“?

Gera žinia yra ta, jog nuo pat senovės pasaulyje egzistavo mokslininkės, rašytojos, išradėjos, sportininkės ir prie daugelio kitų sričių tobulėjimo prisidėjusios moterys. Mūsų laikai nėra išimtis- man beprotiškai gera gyventi, kai žinau, jog ta pačia žeme kartu vaikšto kūrėja Marina Abramovič, sportininkė Rūta Meilutytė ir dar daug įkvepiančių moterų.

Dažnai susimąstau, kiek daug didmoterių lieka nepastebėtos - jos kasdien tyliai verčia savus kalnus ir vienaip ar kitaip daro šį pasaulį gražesnį. Jos gali įkvėpti aplink save esančias mergaites, merginas, moteris ir skatinti jas siekti savo svajonių. Labai džiugu, jog būtent šios moterys yra vis dažniau pastebimos.

Viena tokių - britė Jasmin Paris. Ši 35-erių mokslininkė veterinarė visam pasauliui įrodė, jog moterys savo fizinėmis galimybėmis tikrai nenusileidžia vyrams. Ji ne tik dalyvavo daugiau 430 km ilgio ,,Montane Spine Race‘‘ ultra maratone, bet ir tapo jo nugalėtoja. Dėl itin sudėtingų sąlygų ir kliūčių šios lenktynės yra laikomos vienomis sunkiausių visoje Europoje. Jų dalyviams/-ėms tenka įveikti šaltį, storu sniego sluoksniu padengtą ledą, stingdantį vėją ir daug kitų iššūkių. Galime tik įsivaizduoti, kiek daug fizinių ir psichologinių barjerų tenka įveikti norint finišuoti šiame bėgime. Jasmin ne tik sėkmingai finišavo, bet (po šiek tiek ilgesnio nei 83 valandų bėgimo) padarė tai pirmoji! Taip pat ji tapo pirmąja moterimi nugalėjusia šį ultra maratoną, o senąjį rekordą pagerino net 12 valandų.

Dar labiau įkvepia tai, jog jos situacija buvo kiek kitokia nei kitų dalyvių- namuose jos laukė krūtimi vis dar žindoma 14 mėnesių dukra. Tai reiškia, jog viso maratono metu jos krūtyse išsiskyrė pienas. Nors, pasak sportininkės, ultra maratono metu šis procesas kiek sulėtėjo, dėl diskomforto ir galimo mastito (krūties uždegimo) pieną pašalinti iš krūtų teko net keturiuose iš penkių lenktynių sustojimo punktų. Nors pieno gamyba yra natūralus procesas, šioje situacijoje tai tapo nemenku iššūkiu, nesutrukdžiusiu Jamin nugalėti.

Po šio reikšmingo įvykio savo ,,Twitter’’ paskyroje moteris dalinosi žinute: “I don’t understand why anyone would want to race 268 miles across the Pennine Way, in the winter. But I do know how enormous a woman winning the Spine Race overall and SMASHING the outright record is. It’s HUGE!!!”

Tai viena iš ,,superherojų“, kurias būčiau norėjusi matyti animaciniuose filmuose tada, kai buvau visai maža. Tai tokia didvyrė, kuri ne tik savo pavyzdžiu skatina moterų ir vyrų lygybę, bet yra verta atskiro ,,superwoman“ kostiumo!

Savo mažais darbais kasdien galime įkvėpti kitas, aplink mus esančias moteris. Ir visai nepastebimai jie gali virsi dideliais, stereotipus laužančiais ,,superherojų‘‘ žygdarbiais!

-Kotryna-

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page