top of page
Search
  • Writer's picturemoteryskalba

SKRISK TEN, KUR TIK NORI

Updated: Mar 13, 2019

Create a blog post subtitle that summarizes your post in a few short, punchy sentences and entices your audience to continue reading.





Profesijų skirstymas ir siejimas su tam tikra lytimi mūsų visuomenėje yra labai stipriai įsišaknijęs stereotipas, kuris, nepaisant augančio žmonių sąmoningumo, vis dar stipriai paveikia merginas bei moteris. Jis riboja moterų galimybes kurti, augti, atskleisti visus savyje esančius stebuklus. Pavyzdžiui, viena populiariausių medicinos mokyklų Japonijoje daugiau nei dešimtmetį klastojo stojamųjų egzaminų rezultatus tam, jog jame mokytųsi kuo daugiau vyrų.

Deja, ši problema yra ypač aktuali ir Lietuvoje. Jau nuo pat mažens vaikams yra pasakojama apie tai, kokios profesijos tinkamos tam tikrai lyčiai. Juk būtent tuo metu formuojasi vaikų pasaulėžiūra, o tinkamas švietimas padėtų užauginti socialiai išprususią, suvokiančią feminizmo svarbą kartą. Kasmet keliolika tūkstančių abiturientų renkasi savo ateities kelią, o mokykloje merginoms dažnai siūloma pasirinkti tai, kas yra ,,tinkama moterims“, ,,nėra vyriška“, dažnai pabrėžiamas jų ,,fizinis silpnumas“, dėl kurio merginos yra skatinamos varžyti save. Tai ypač stipriai formuoja jų požiūrį į savo sugebėjimus bei fizinį kūną. Su tuo susidūriau ir aš , kai man buvo siūloma atsisakyti tuomet siekiamo gydytojos kelio vien dėl to, jog esu mergina, ir geriausiu atveju galėsiu tik įjungti rentgeno aparatą.Tai taip kvaila! Mane supa feminizmo pilna aplinka, kuri skatina augti, siekti savo tikslų, tikėti savimi, tad ši kelių žmonių abejonė manęs nepaveikė. Tačiau kiek daug nuostabių, protingų pažįstamų merginų dvejojo dėl savo pasirinkimo, nes iš aplinkos jautė spaudimą dėl „ nemoteriškos“ profesijos.

Pernai metais Europos lyčių lygybės instituto vykdyto tyrimo duomenimis moterų ir vyrų pasiskirstymas darbo rinkoje yra labai neproporcingas. Vyrai dominuoja informacinių technologijų srityje, moterys renkasi socialinės gerovės , pedagogikos kryptis. Mokykloje girdėjau nemažai pastabų ir ,,patarimų“ merginoms, kurias žavėjo informacinės technologijos, inžinerija. O juk būtent jos ir gali pakeisti šią kraupią statistiką! Liūdina tai, jog su šiuo stereotipu moksleivėms tenka susidurti net ir ieškant nekvalifikuoto darbo vasarai. Prioritetas teikiamas vaikinams, dažnai lytis nusveria net darbo patirtį. Be paaiškinimo kodėl.

Tačiau kiekviena iš mūsų turi sparnus, kuriais gali skristi ten, kur nori! Tapti tuo, apie ką svajoja!Tikiu, kad visos kartu turime milžinišką jėgą savo rankose ir kartu galime pakeisti statistiką, kuri šiandien nėra visiškai palanki mums!

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page